Geweldloos organiseren

“Giraffenscholen” zijn scholen die in hun organisatie rekening houden met de ideeën van geweldloze communicatie – Non Violent Communication of NVC – van Marshall Rosenberg.

De Skarpnäcks Fria Skola in het Zweedse Stockholm is er zelfs volledig op gebouwd. Het gevolg? Een school zonder omheining, zonder schoolpoort en zonder… bel. Op initiatief van Corrylaura Van Bladel (Bla Bla) en op uitnodiging van Marianne Göthling, gingen we er met een twaalfkoppige Belgische delegatie op bezoek.

Wat opvalt is dat de principes van de Innovatieve Arbeidsorganisatie (de sociotechniek) en de ideeën rond geweldloze communicatie nauw aan elkaar zijn verwant. NVC vertrekt namelijk van de zoektocht naar de échte onderliggende behoeften van mensen – en dat is meteen ook de basis waar IAO van vertrekt bij het denken over herontwerp van bestaande starre structuren. Ook daar is de vraag waar het wérkelijk om draait. IAO en NVC streven beiden naar verbinding. Wie aan IAO begint kan eigenlijk niet zonder NVC en wie met NVC in een organisatie begint, komt uit bij IAO. De combinatie van beiden levert de fundamenten voor een bemiddelingsgerichte organisatie.

Het goede nieuws is dat eender welke organisatie op eender welk moment aan zo’n veranderingstraject kan beginnen. Bovendien zitten de belangrijkste ingrediënten voor een geslaagd veranderingstraject ingebakken in de organisatie die de de keuze tot veranderen wil maken.

Documentatie: link naar de impressie van het bezoek aan Stockholm, link naar een rapport over de werking van de Skarpnäcks Fria Skola.